8 Aralık 2014

Bol kepçe seçim rüşvetleri dağıtılmaya başlanırsa kriz yaklaşıyor demektir

Yazıya başlamadan önce okuyucuyu bilgilendirmemde yarar var. Ben 47 yaşında, 25 yıldan biraz fazla süreyle çalışarak kamudan emekli oldum. O bir yıldır özel bir şirkette çalışıyorum ve emekli maaşımın yanı sıra ücret alıyorum. Ben bu hakkı 1991 yılında Demirel-İnönü hükümetinin çıkardığı erken emeklilik yasasıyla kazanmıştım.

Şimdi gelelim yazının konusuna. Aslında bir gazete haberi. Milliyet’in haberine göre; “Erken emeklilik fırsatları genişliyor. Yıpranma payı alarak emekliliğini öne çeken meslekler arasına öğretmenler de katılıyor.” 4 yıl çalışan öğretmen 5 yıl çalışmış sayılacak. Böylelikle 20 yıl çalıştıktan sonra 25 yıl üzerinden emekli olabilecek.

Ben de yeni öğrendim, aynı hak daha önce sağlıkçılara da tanınmış. Bildiğim kadarıyla madencilerin, emniyetçilerin, askerlerin, istihbaratçıların  ve basın mensuplarının bu tür hakları zaten vardı.

Anayasal eşitlik her çalışana erken emeklilik hakkını verir


Eğer yasalaşırsa bundan sonrası bir Anayasa Mahkemesi kararına kalır. Anayasal eşitlik adına, tüm çalışanlara erken emekli olabilecek yol açılır. Açılmalıdır da. Madencilik gibi özel çalışma koşullarında ekmek parası kazananlar haricindekilerin alabildiği bir hakkı neden çöpçü, maliye vergi uzmanı alamasın? Bir mantığı var mı?

Çalışanlar neden erken emeklilik peşinde koşuyor? Biran önce emekli olup Bodrum’daki yazlığına gitmek için değil tabi. Hepimizin bildiği bir gerçek; yetersiz olan gelirini yükseltmek için. Amaç bir yandan emekli maaşı alırken, özel sektörde çalışmaya devam etmek ve ikinci bir ücret alarak, refahını biraz olsun artırmak.

Borç batağında batmış milyonlarca insanın tek amacı emekli ikramiyesiyle olan borcu kapatmak. Ek ücret ile de hayatını idame ettirmek.

Bunlar çok saygı duyulacak, rasyonel davranışlar.

Ama bu işin bir de kamu finansmanı yönü var.

Herkes emekli olunca sosyal güvenlik sistemi maaşları nasıl ödeyecek? Önceki yazılarıma bakın lütfen. Sistemin milyarlarca liralık açığı zaten almış başını gidiyor. Açık miktarı 80 milyar lirayı geçti.

Buna ek olarak, erken emeklilik kararlarıyla prim ödeyenlerin sayısı azalırken sosyal güvenlik havuzu dolmayacak. Yanı sıra emekli maaşı alanların sayısı artacağı için havuzdaki birikimler daha hızlı boşalacak. Açık büyüyecek. Gelir tarafında önlemler alınmazsa, Hazine borçlanması büyümeye başlayacak.

Aslında ben bu filmi daha önce görmüştüm. Film yine bir seçim öncesi dönemde başlıyordu. Siyasetçinin popülist yanı ağır basıyordu. Yasadan yararlanan bizler çok mutluyduk. Az çalıp erken emekli olabilecektik. Oyumuz popülist rant dağıtanlara gitti.

Sonucu sizler de biliyorsunuz; 1994 ve 2001 Krizleri.


Dünyada ekonomik ve siyasi dengeler değişirken, faizler yükselip büyüme oranları düşerken ortam popülizm yapmaya ne kadar uygun siz karar verin. Sonra, yanlış yaptıklarına inanıyorsanız siyasileri uyarın. Çünkü sonunda acıyı siz çekeceksiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder