18 Şubat 2015

Fındıklı dereleri özgür akacak

Ata toprağım Rize - Fındıklı her Karadeniz toprağı gibi cennetten bir köşe. Görenler, bilenler, en usta yazarlar doğal güzelliği konusunda yorum yapmakta zorlanırlar.

Son yıllarda Karadeniz'in doğasını, ekolojik dengesini katletmek için uygulanmaya çalışılan HES'lere Fındıklı halkı uzun süreden bu yana duyarlı ve direniyor. Genci yaşlısı, kadını erkeği herkes derelere vurlacak prangaları istemiyor.

Açın bakın; Enerji Bakanlığı, TEİAŞ ve EPDK gibi devletin enerjiyle ilgili kurumlarının raporlarına göre, proje portföyündeki tüm HES'ler inşa edilse bile Türkiye'nin elektrik ihtiyacının sadece yüzde 2,5 - 3'ü kadarını karşılayabiliyor.

Bu kadar küçük bir miktar için nelerden vaz geçildiğini, sizlere aşağıda resimlerle açıklamaya çalışacağım. Çünkü benim yazma yeteneğim bu güzellikleri ve olası katliamın boyutunu açıklamaya yetmez.

Fındıklı'daki arkadaşlarımın bana verdikleri bilgiye göre, aşağıda gördüğünüz yerde yapılacak HES projesinin adı Taşdibi HES.

Aşağıda resimlerini gördüğünüz yer Kaçkarların Çatak / Taş yaylası.










Bu güzelliklerin yok olmasını istemiyorsanız Fındıklı halkına ve Karadenizlilere yardımcı olun. Dereler özgür aksın, kavuşsun denizlere. 

Belki o yayalara, dağlara çıkıp direnmek zor gelebilir. Ama en azından farkındalığı artırmak için bu resimleri paylaşabilirsiniz. 

Unutmayın, doğa bize torunlarımızın emaneti. Lütfen onlar için bir şey yapın. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder