21 Temmuz 2014

İnternete erişim bir gelişmişlik göstergesi oldu

Dünya son 60 yılda öyle çok teknolojik yenilik gördü ki, önceki nesillerin görme fırsatı olsaydı bu hıza inanamazdı.

Dedemlerin nesli için transistörlü radyo çok önemliydi. Bataryaya bağlı radyolardan ajans haberlerini dinlemek için verilen emeği hatırlarım. Hatta köylerde radyo misafirlerinin olduğunu duyardım. Bizim için televizyon benzer rolü oynadı. 1970’li yıllarda evlere telesafirler gelirdi.  

Ama biz aynı zamanda bilgisayarın gelişini de gördük. Meslek hayatımızın ilk dönemlerinde ofislerimizde bilgisayarla tanıştık. 1986 yılında ABD’den lisans üstü eğitimden döndüğüm zaman, Hazine Müsteşarlığı’nda her genel müdürlükte birer tane, masa üstü bilgisayar vardı.


Bizim nesil ardından internet ile tanıştı. Ne yalan söyleyeyim, ilk defa ABD’de gördüğüm bu olayı aklım pek almamıştı. Hocam, evinden üniversiteye telefonla bağlandığını söyleyince olayı çözmek için epeyi gayret sarf etmiştim. Ardından cep telefonları devreye girdi. Sonra akıllı telefonlar. Bizim nesil radyodan akıllı cep telefonuna kadar olan evreyi yaşadı.

Bu ürün ve hizmetleri ne kadar etkin ve verimli kullanabildiğimiz ise tartışmalı. Konuşmak için kullanılan telefondan internet hizmeti almak bazı arkadaşlarım için “boş bir çaba” olarak değerlendiriliyor. Bazılarının e-posta adresleri bile yok. Olanların çoğu “modaya uymak ” veya “evdeki çocuklardan utandıkları” için internete bağlanıyorlar. Günlük, disiplinli bir internet kullanıcısı olamadılar.

Dünyada internet kullanımı

Aslında bu bir az gelişmişlik sorunu. Aşağıdaki grafik, 2005-14 yılları arasında, gelişmiş ülkelerdeki (GÜ) ve gelişme yolundaki ülkelerdeki (GYÜ) hanelere internet erişimindeki gelişmeleri içeriyor.

Gelişmişlik burada da kendisini gösteriyor. 2005 yılında gelişmiş ülkelerdeki evlerin yüzde 45’inde internet varmış. Bu yıl itibariyle bu oran yüzde 78’e çıkmış. Artış neredeyse bir kat.

Gelişme yolundaki ülkeler, bu işe de çok geriden başlamışlar. 2005’te bu ülkelerdeki evlerin sadece yüzde 8’inde internet varmış. Dokuz yılda çok hızlı yol alınmasına rağmen, gelişmiş ülkelerin sayısının yarısına ulaşılamamış.

Dünya nüfusunun büyük çoğunluğu GYÜ’lerde yaşadığı için dünya genelinde, hanelerin yarısından azında internet var.

İnternetin kullanımını yaygınlaştırmak için...

Günümüzde internetin nasıl bir bilgi kaynağı ve iletişim aracı olduğu düşünülürse GYÜ’lerin önünde uzun bir yol var. Kullanımın artması için ilk önce çok pahalı olan internet erişiminin ucuzlatılması gerekiyor. Bu konuda hükümetlere ve bağımsız düzenleyici otoritelere önemli görevler düşüyor.

Yerel yönetimler ve STK’larda bilgisayar ve internet okur yazarlığını çoğaltmak için özel gayret göstermeliler. Özellikle orta yaşlı insanların ve bilhassa kadınların bu konuda özel desteğe, pozitif ayrımcılığa ihtiyacı var.


Bu konu önemli. Artık normal okur yazarlık kalkınmışlık göstergesi olmaktan çıktı. Dünya yeni üretim teknolojileri için gerekli olan olan üç boyutlu yazıcı kullanımı eğitimleri almaya başladı. Ancak biz daha e-posta sahibi olmayı ret eden insanlarla uğraşıyoruz

İşimiz zor ve yolumuz uzun.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder