18 Mayıs 2018

Şimdi ne oldi?


Normal günlerde telefonla çok konuşan bir insan değilimdir. Ama ekonomide oynaklık çoğalınca telefonum susmuyor. En çok sorulan soru “Kur ne olur?” Benim cevabım da basit: “Ne olacağını bilsem söyler miyim? Sizden para toplar, yatırım yapar, zengin olurum. Bildiğini söyleyene de sakın inanmayın” diyorum.

Birde seçim ortamına girilince, eksik olmasınlar, önceden hiç aramayan kendini “uyanık” sanan siyasetçiler de “halimi hatırımı soruyorlar. (!)” Ekonomik gidişi sorup, çözüm olup olmadığını öğrenmek istiyorlar.

İnanın bana elimden geldiğince tümüne aynı cevabı vermeye çalışıyorum. Bilginin, çoğu zaman para ettiğini, deneyimlerimle bildiğim halde, paylaşılması gerektiğini düşünenlerdenim. Çok özel bilgiler değilse ya bu blokta ya da sorulduğunda insanlarla paylaşmayı görev bilirim.

Öyle ki; bir arkadaşımla paylaştığım teknik bilgiyi hiç oy vermediğim partilerden arayanlarla da paylaşırım. Doğruları bilenlerin ülkeye katkısı olacağını düşünürüm.

Hazine’den ayrılalı neredeyse 15 yıl oldu. Günümün çoğunu okuyarak ve araştırarak geçiriyorum. Çoğu zaman hafta sonları da buna dâhil oluyor. Bu sayede, karınca kararınca bilgilerimi güncel tutmaya, yazılarımı sağlam bilgilere dayanarak yazmaya, tahlillerimi olabildiğince sağlıklı yapmaya çabalıyorum.

Bunları kendimi size tanıtmak için yazmadım.

Biraz uzun oldu ama bir Temel fıkrası aklıma gelince giriş olsun dedim.

Bizim Temel uzun süredir hastaymış. Ancak hasta olduğuna eşini, çocuklarını ve çevresini bir türlü ikna edememiş. O da arkadaşına bir vasiyet bırakmış ve mezar taşını hazırlatmış. Yakınları defin işleminden sonra taşta şunun yazıldığını görmüşler: “Hastayim dedum, inanmadunuz. Şimdi ne oldi?”

Aman siz sağlıcakla kalın.

1 yorum:

  1. Türk Ekonomisi bugün hasta olmadı. Bu yıllardır var olan kronik bir hastalık sadece 10 yılda bir mezar taşı yazısı gibi kendini herkese gösterir ve çok can yakar. 2002 den sonra 1.2 lere kadar düşen dolar kurunun bedelini üretimden vazgeçerek ödedik. İthal tüketim ülkesine döndük ve yerli üretici bununla rekabet edemez hale gelip karlı popülüst yatırımlara yöneldiler. Ve şimdi dolar 4 ü 4.5 u görünce bütün çamaşırlar ortaya dökülüyor fakat faizi arttîralım yabancı sermayeyi çekelim doları düşürelim dersek bu Temeli yine umursamamaktır.bu da bizi 3-5 yıl daha götürüp sonra tekrar bugün kü noktaya getirir. Bunun yerine Temeli karşımıza alıp konuşmalıyız. Finansal okur yazarlık arttırılmalı, teşvikler inşaat gibi ölü sektörlere değil katma değer yaratan sektörlere verilmeli.Yeni nesil de bilgisayar yazılımında dış dünya ile rekabet edebilecek yetenekler var bunlar değerlendirilmeli , siyasetin de sokaklarında dili yumuşamalı güler yüzlü insan sayısı giderek azalıyor.

    YanıtlaSil