16 Nisan 2015

Yabancı yatırımcıların seçimlere bakışı

Her seçim döneminde olduğu gibi, uluslararası yatırım bankaları seçimler ve sonuçları hakkında, detaylı değerlendirme raporları yayımlıyorlar. Olabildiğince araştırma şirketlerinin verilerine dayalı tahliller yapmaya çaba gösteriyorlar. İstanbul ve Ankara’da konunun uzmanlarıyla yaptıkları görüşmelerden edindikleri izlenimleri, müşterilerine aktarmaya çalışıyorlar.

Önemli gördüğüm bazı konuları, kısaca size aktarmaya çalışacağım.


  • ·      HDP’nin seçimlerde oynayacağı rol, bütün raporlarda yer almış. Barajı geçip geçmeyeceğine göre alternatifli senaryolar çalışılmış. Risk hesaplarında oran kullanmak gerektiği için her senaryoya bir olasılık yüzdesi konmuş. Beklentiler büyük oranda, HDP’nin barajı aşağı doğrultusunda.
  • ·      Bu durumda, tek parti hükümeti beklentisi ile koalisyon olasılığı bir birine çok yakın. Tek parti hükümetinde de çoğunluk hemen hemen sınırda kalıyor.
  • ·      Muhalefet, özellikle MHP’deki oy artışına dikkat çekiliyor. Bunun arkasındaki nedenin çözüm sürecine tepki olduğu üzerinde duruluyor. CHP oyları önceki seviyelerde. Ciddi bir artış beklenmiyor.
  • ·      Bazı yatırımcılar anayasa değişikliği sağlayacak bir çoğunluğun, seçim sonrasında siyasi ve ekonomik istikrarsızlığa neden olacağını ileri sürüyor.
  • ·      Bazıları da referandum ve başkanlık tartışmalarının aynı sonuca yol açacağını belirtip, seçim sonrası dönemin bile siyasi açıdan sıkıntılı olabileceğini; acil gerekli olan yapısal reformların hükümetin gündemine girmesinin zor olduğunu iddia ediyorlar.
  • ·      Bu bağlamda yabancılar dolar da sat değil al pozisyonundalar. Merkez Bankası’nın döviz rezervlerinin düşüklüğüne dikkat çekilen raporlarda, kurdaki artışın devam edeceği tahmin ediliyor.
  • ·      Artışların diğer bir nedeni de, Merkez Bankası’nın faiz yükseltme konusundaki tıkanıklığı.
  • ·      Seçim sonrasında, enflasyonda artış bekleniyor. Aynı şey faiz dışı harcamalar için de söz konusu.


Özetlemeye çalıştığım yorumlar ve tahminler, yabancıların, uzun senelerden sonra ilk defa bir seçim için net öngörüler olmadığını gösteriyor. Tabi, ilerideki günlerde, liderler alanlara indikçe ve yüzde 15-20 düzeyinde olan kararsız seçmenlerin oy vereceği partiler biraz daha netleşince, resim değişecektir. Yatırımcılar önlerini daha net görebilecektir. Yatırım kararları biraz olsun olumlu olabilir.

Ancak bu tahminlerden en önemlisi, seçim sonrası dönemde de yeni anayasa, başkanlık, çözüm süreci, referandum gibi çok ağır konularla ülkenin siyasi gündeminin doluluğu. Belirsizliklerin bugünkünden daha çok olması.

Dolayısıyla şimdilik yabancılar “yolcudur Abbas, bağlasan durmaz” pozisyonunda. Her şey netleşinceye kadar yeni sıcak para yatırımı bile beklemek biraz zor görünüyor.

Umarım satıp çıkmak konusunda ağır adım atarlar ve kur daha yukarılara çıkmaz. Çünkü bazı yatırımcılar, 1$ = 2,80 TL seviyesini kritik görüyorlar. Gözleri Merkez Bankası’nın önümüzdeki hafta yapacağı toplantıda.


Bekleyip görelim. Ama heyecanlanmadan, ihtiyatla.

2 yorum:

  1. Hakan bey 2,80 sonrası neden önemli. Kriz mi bekleniyor? Teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kiriz beklenmeyenin olmasıdır. Bekleye bekleye kriz çıkmaz.

      Sil